Strona główna

Muzeum Dziedzictwa Kresów Dawnej Rzeczypospolitej

Muzeum Dziedzictwa Kresów Dawnej Rzeczypospolitej

Archiwum

baner archiwum

14 września 2025 roku plac obok Szkoły Podstawowej w Morawsku wypełnił się zapachem różnorodnych potraw, wspólnym muzykowaniem i radosnym gwarem rozmów. Już po raz dwunasty odbyła się Biesiada nad Morawskim Łęgiem – Prezentacja Tradycji Kulinarnych Podkarpacia, która na stałe wpisała się w kalendarz wydarzeń kulturalnych regionu.

Podczas wydarzenia uczestnicy mogli skosztować potraw i wypieków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, a także obserwować zmagania zespołów w konkursie kulinarnym, którego motywem przewodnim był ziemniak oraz potrawy inspirowane dawną kuchnią ludową. Jury w składzie: Elżbieta Dudek-Młynarska (Muzeum Etnograficzne w Rzeszowie), Justyna Kiełbowicz (Zespół Szkół Technicznych w Leżajsku) oraz Sylwia Cwynar (Centrum Kulturalne w Przemyślu), stanęło przed trudnym wyborem, bo uczestnicy wykazali się ogromną pomysłowością i kulinarnym kunsztem.

Laureatami konkursu zostali:

Koło Gospodyń Wiejskich w Reczpolu – I miejsce
Koło Gospodyń Wiejskich w Koniaczowie oraz Stowarzyszenie „Razem w Przyszłość” w Morawsku – II miejsce ex aequo
Koło Gospodyń Wiejskich w Zagórzu – III miejsce

Nagrodę za najpiękniejsze stoisko zdobyło KGW w Koniaczowie.

Odwiedzający mogli podziwiać na stoiskach zespołów dawne przedmioty gospodarstwa domowego, które przeniosły ich w czasy, gdy życie na wsi wyglądało zupełnie inaczej. Dużym zainteresowaniem cieszył się także kiermasz „Z domowej spiżarni”, pełen regionalnych przetworów i wypieków. Swoje stoisko przygotował również Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Jarosławiu, a dla miłośników aktywności odbyły się warsztaty survivalu i pierwszej pomocy.  

Biesiadzie towarzyszyła oprawa muzyczna w wykonaniu Zespołu Pieśni Biesiadnej „Wierzbianie” z Wierzbnej oraz Zespołu Pieśni Ludowej „Biesiada” z Tuczemp, które pomimo nieustającego deszczu zmobilizowały publiczność do wspólnego śpiewu, wprowadzając prawdziwie biesiadny klimat.

Organizatorami wydarzenia byli: Centrum Kulturalne w Przemyślu oraz Gminny Ośrodek Kultury w Jarosławiu. Współorganizatorem było Stowarzyszenie „Razem w Przyszłość” w Morawsku. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęła Elżbieta Grunt – Wójt Gminy Jarosław.

 

Protokół

 

z obrad komisji oceniającej uczestników konkursu kulinarnego w ramach
„XII Biesiady nad Morawskim Łęgiem – Prezentacji Tradycji Kulinarnych Podkarpacia”
w dniu 14 września 2025 roku w Morawsku

 

Komisja w składzie:

  • Elżbieta Dudek-Młynarska – etnolog – Muzeum Etnograficzne im. Franciszka Kotuli. Oddział Muzeum Okręgowego w Rzeszowie,
  • Justyna Kiełbowicz – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych – Zespół Szkół Technicznych w Leżajsku,
  • Sylwia Cwynar – plastyk – Centrum Kulturalne w Przemyślu,

po obejrzeniu i degustacji potraw z 10 zgłoszonych do wydarzenia stoisk, biorąc pod uwagę wytyczne zamieszczone w Regulaminie konkursu, postanowiła przyznać:

  • 6 równorzędnych wyróżnień wraz z nagrodami finansowymi w wysokości po 200,00 zł (dwieście złotych 00/100) każda, ufundowanymi przez Centrum Kulturalne w Przemyślu dla:
  • Stowarzyszenia „Kobiety dla Makowiska” z Makowiska, gm. Jarosław;
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Wietlinie Trzecim, gm. Laszki;
  • Stowarzyszenia Seniorów „Tradycja i Nowoczesność” z Orłów, gm. Orły;
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Zgodzie, gm. Jarosław;
  • „Pełkińskiego Stowarzyszenia Kobiet” z Pełkiń, gm. Jarosław;
  • Stowarzyszenia „Kobiety Razem w Sobiecinie” z Sobiecina, gm. Jarosław;
  • III miejsce wraz z nagrodą finansową w wysokości 500,00 zł (pięćset złotych 00/100), ufundowaną przez Centrum Kulturalne w Przemyślu dla:
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Zagórzu, gm. Jawornik Polski.
  • II miejsce ex aequo wraz z nagrodami finansowymi w wysokości po 650,00 zł (sześćset pięćdziesiąt złotych 00/100) każda, ufundowanymi przez Centrum Kulturalne w Przemyślu dla:
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Koniaczowie, gm. Jarosław;
  • Stowarzyszenia „Razem w Przyszłość” w Morawsku, gm. Jarosław.
  • I miejsce wraz z nagrodą finansową w wysokości 1000,00 zł (tysiąc złotych 00/100), ufundowaną przez Centrum Kulturalne w Przemysłu dla:
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Reczpolu, gm. Krzywcza.

Zgodnie z Regulaminem „Biesiady…”, komisja przyznała nagrodę dodatkową za wygląd stoiska
w wysokości 300,00 zł (trzysta złotych 00/100), ufundowaną przez Wójta Gminy Jarosław oraz Gminny Ośrodek Kultury w Jarosławiu za wygląd stoiska dla:

  • Koła Gospodyń Wiejskich w Koniaczowie, gm. Jarosław.

Ponadto wszystkie zespoły biorące udział w „Biesiadzie”, bez względu na zajęte miejsce otrzymują nagrody finansowe w wysokości po 200,00 zł (dwieście złotych 00/100) każda, ufundowane przez Wójta Gminy Jarosław oraz Gminny Ośrodek Kultury w Jarosławiu.

Jury oceniło potrawy pod względem zgodności z tradycją, walorów smakowych i estetycznych, a także ogólnej prezentacji stoiska oraz stwierdziło, że potrawy odpowiadają tradycyjnym recepturom, przygotowane zostały z należytą starannością, zostały atrakcyjnie podane oraz posiadały wyśmienite walory smakowe. Jury postanowiło przyznać nagrody uwzględniając zarówno wyjątkowe odwzorowania dawnych przepisów jak i połączenia tradycji z nowoczesnością oraz spójną koncepcję całości. Nagrodzone potrawy urzekły komisję głębokim, domowym smakiem oraz ciekawym sposobem podania, nawiązującym do dawnej wiejskiej kuchni. Jury doceniło autentyczność smaku, staranność wykonania oraz szczegółową prezentację historii dania. Komisja wzięła również pod uwagę doskonałe odwzorowanie klasycznej potrawy z dzieciństwa wielu mieszkańców regionu, a także oryginalność i odwagę w łączeniu smaków. Jury doceniło również elementy wystroju stoisk, nawiązujące do tradycyjnych lokalnych wzorów (w tym m.in. serwetki płócienne wyszywane z lokalnym haftem, naczynia kamionkowe i drewniane) wykorzystujące do dekoracji pamiątki rodzinne (takie jak haftowane ręcznie obrusy, serwety, elementy zastawy stołowej), a także naturalne świeże owoce i warzywa oraz świeże kwiaty pochodzące z łąk i domowych ogródków. Zalecamy, aby przy przygotowaniu stoiska zwrócić szczególną uwagę na poprawność stosowanych ornamentów i wyeliminować obce wzory, pochodzące z poza naszego regionu, a także ograniczyć sztuczne dekoracje stołów (np. poliestrowe obrusy, plastikowe talerze). Zamiast nich proponujemy użyć dekoracji rękodzielniczych i pamiątek rodzinnych oraz zwrócić uwagę na estetykę podania potraw na tradycyjnych naczyniach wykonanych z naturalnych materiałów. Również w przypadku nazw potraw należy posługiwać się określeniami miejscowymi, lokalnymi, eliminując nazwy pochodzące z innych regionów. Zachęcamy również do prezentowania się w rekonstrukcjach strojów lub stylizacji, w których użyte są wzory związane z związane z lokalną tradycją naszego regionu. Taki strój nie tylko podkreśli wyjątkowy charakter wydarzenia, ale również pomoże w budowaniu atmosfery wspólnego świętowania lokalnej kultury i tradycji. Podsumowując, wszyscy Uczestnicy wykazali się dużą znajomością regionalnych receptur i umiejętnością ich twórczego rozwinięcia. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie, pasję i chęć dzielenia się lokalnym dziedzictwem kulinarnym.

 

Morawsko, 14 września 2025 r.