Seminarium Kulinarne

…mięso w roli głównej…

 

2 lipca br. w „Kresowej Osadzie” w Baszni Dolnej po raz kolejny odbyło się seminarium pn. „Kulinarne Tradycje Kresowe – mięso w roli głównej”. Wydarzenie to wzorem ubiegłych lat skierowane było w szczególności do przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z terenu województwa podkarpackiego oraz części lubelskiego.

Seminarium zorganizowano w ramach „Festiwalu Dziedzictwa Kresów” i konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło”, który odbędzie się już niebawem – 4 sierpnia 2024 r.Baszni Dolnej. Wydarzenie to jest nie tylko wprowadzeniem do zbliżającego się konkursu, ale także pozwala jego uczestnikom przypomnieć i utrwalić wiadomości na temat kuchni kresowej.

Spotkanie rozpoczęło się przywitaniem licznie zgromadzonych uczestników spotkania, prelegentów, a także wprowadzeniem w temat wykładów. Ze względu na bogactwo i różnorodność kuchni kresowej został przedstawiony nurt kuchni szlacheckiej oraz kuchni chłopskiej, a opowiedziały o nim prelegentki:

  • dr Izabela Wodzińska – historyk z Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej w wykładzie pt. „Mięso i jego przetwory na polskim stole”,
  • Katarzyna Ignas – etnograf z Muzeum w Przeworsku, Zespołu Pałacowo-Parkowego w wykładzie pt. „Lepsza w domu groch, kapusta niż na wojnie kura tłusta” – spożywanie mięsa na wsi”.

W wystąpieniach przybliżono tematy kuchni kresowej i potraw mięsnych, zachęcając do odnalezienia i przypomnienia sobie przepisów zapomnianych, tradycyjnych potraw, a także do czerpania z nich inspiracji, np. przepisy ze starych książek kucharskich.

Podsumowaniem prelekcji było wystąpienie przedstawicielek Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lubaczowie, które przybliżyły problematykę produkcji i sprzedaży żywności przez Koła Gospodyń Wiejskich jak również związanych z nimi wymaganiami sanitarno-higienicznymi.

Wykładową część spotkania zwieńczył poczęstunek przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Antonik (gm. Lubaczów, pow. lubaczowski, woj. podkarpackie) – laureatów ubiegłorocznej edycji „Kresowego Jadła”.

Już dziś zapraszamy do udziału w konkursie „Kresowe Jadło”! Poniżej zamieszczamy link do regulaminu i karty zgłoszenia.

REGULAMINY

Organizatorami wydarzenia byli: Województwo Podkarpackie, Gmina Lubaczów i Centrum Kulturalne w Przemyślu.

Wydarzenie dofinansowano z budżetu województwa podkarpackiego.

⇒ FOTORELACJA