Bezchmurne niebo, gorące słońce, a wkoło zieleń – to idealne warunki na majówkę w plenerze! I tak właśnie było w Hadlach Szklarskich, podczas „MAJÓWKI POD JAWOREM – Regionalnego Przeglądu Zespołów Śpiewaczych i Tradycyjnych Potraw”, który odbył się 26 maja 2024 r. już po raz ósmy w tamtejszym malowniczym Zespole Pałacowo-Parkowym. 

Przegląd rozpoczęła Msza Święta plenerowa. O oprawę muzyczną Mszy, zadbał Chór „Michael” z Kańczugi pod dyrygenturą Huberta Hadro.

W ramach „Majówki…”, tradycyjnie odbyły się dwa konkursy: muzyczny skierowany do zespołów i grup śpiewaczych oraz kulinarny skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich
i Stowarzyszeń. Wszyscy uczestnicy na co dzień działają w powiatach: przeworskim, przemyskim, jarosławskim, łańcuckim, lubaczowskim i rzeszowskim. Tematyka obu  konkursów każdego roku częściowo się zmienia.

Tym razem 9 zgłoszonych zespołów w konkursie kulinarnym miało za zadanie przygotować potrawę z wykorzystaniem kasz oraz danie kuchni odświętnej – wszystko przygotowywane według dawnych receptur. Na stoiskach dominowały więc pierogi i gołąbki
z farszami, których głównym składnikiem były właśnie kasze, natomiast w daniach kuchni odświętnej królowały różne rodzaje mięs, m.in. drób, cielęcina, wieprzowina, czy królik. Dania konkursowe oceniała dwuosobowa komisja w składzie: Agata Hemon – regionalista
z Centrum Kulturalnego w Przemyślu oraz Adam Micał – miłośnik kulinariów z Rzeszowa.

Jak wiadomo nie ma prawdziwej majówki bez muzyki i śpiewu. O ucztę dla ucha zadbały zespoły śpiewacze zgłoszone do konkursu, a było ich w tym roku 14. Każdy z nich obowiązkowo zaprezentował jedną pieśń majówkową, śpiewaną dawniej przy kapliczkach, a drugą dożynkową, żniwną. Zmagania wokalne w tym roku oceniała komisja w składzie: dr Małgorzata Dziura – etnolog z Muzeum Narodowego Ziemi Przemyskiej, Stanisław Baryła – muzyk oraz Małgorzata Glesman – muzyk z Centrum Kulturalnego w Przemyślu.

„Majówka pod Jaworem”, to nie tylko konkurs. Na przybyłych gości czekały niespodzianki: różnorakie stoiska (nie tylko kulinarne) oraz atrakcje dla dzieci. Do wspólnej zabawy przygrywała Kapela Ludowa „Młoda Harta” z Harty, a wieczorem najwytrwalsi biesiadowali na potańcówce z Kapelą „Klika z Jawornika”.

Organizatorami „Majówki” jak co roku byli: Centrum Kulturalne w Przemyślu, Burmistrz Miasta i Gminy Jawornik Polski, Gminny Ośrodek Kultury w Jaworniku Polskim oraz Stowarzyszenie Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik”. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Starosta Przeworski Dariusz Łapa. Patronami medialnymi „Majówki” byli: TVP 3 Rzeszów, Polskie Radio Rzeszów, Radio Via, Radio Fara, tygodnik Życie Podkarpackie, tygodnik Ekspres Jarosławski oraz Gazeta Jarosławska.

Zapraszamy do zapoznania się z protokołami obu komisji konkursowych.

 

Protokół
z obrad komisji oceniającej uczestników konkursu kulinarnego w ramach
„Majówki pod Jaworem” VIII Regionalnego Przeglądu Zespołów Śpiewaczych
i Tradycyjnych Potraw w dniu 26 maja 2024 r. w Hadlach Szklarskich

Komisja w składzie:

- Agata Hemon, regionalista z Centrum Kulturalnego w Przemyślu

- Adam Micał, miłośnik kulinariów

po degustacji i obejrzeniu 9 stoisk, kierując się postanowieniami regulaminu postanowiła przyznać następujące miejsca i wyróżnienia:

I Miejsce wraz z nagrodą pieniężną w wysokości 1 000 zł (słownie jeden tysiąc złotych) ufundowaną przez Starostę Powiatu Przeworskiego dla:
Koła Gospodyń Wiejskich z Słonnego, gm. Dubiecko

II Miejsce wraz z nagrodą pieniężną w wysokości 700 zł (słownie: siedemset zł) ufundowaną przez Burmistrza Miasta i Gminy Jawornik Polski dla:
Koła Gospodyń Wiejskich z Zagórza, gm. Jawornik Polski

III Miejsce wraz z nagrodą pieniężną w wysokości 500 zł (słownie: pięćset zł) ufundowaną przez Burmistrza Miasta i Gminy Jawornik Polski dla:
Koła Gospodyń Wiejskich z Huciska Jawornickiego, gm. Jawornik Polski

Sześć wyróżnień pieniężnych w wysokości po 400 zł (słownie: czterysta zł) każde ufundowane przez Burmistrza Miasta i Gminy Jawornik Polski otrzymują:

- Koło Gospodyń Wiejskich z Drohobyczki, gm. Dubiecko
   za kogutka w śmietanie z amerykanami i kapusta zasmażaną

- Stowarzyszenia Tradycji i Kultury Wiejskiej „Jawornik” z Jawornika Polskiego
   za pieczona gęś podawaną z ziemniakami i modrą kapustą

- Koła Gospodyń Wiejskich z Hadli Szklarskich, gm. Jawornik Polski
   za pierogi z kaszy jęczmiennej

- Koła Gospodyń Wiejskich z Widaczowa, gm. Jawornik Polski
   za pieczone pierogi z kaszy gryczanej i ziemniaków

- Koła Gospodyń Wiejskich „Jankowiczanki” z Jankowic, gm. Chłopice
   za ziemniaki młode z kotletem i kapusta zasmażaną

- Koła Gospodyń Wiejskich z Tarnawki, gm. Markowa
  za pulpety cielęce w sosie śmietanowym

Komisja dziękuje uczestnikom konkursu kulinarnego za podjęcie założeń regulaminowych i przygotowanie potraw nawiązujących i pochodzących z dawnych kuchni wiejskich. Gratulujemy zaangażowania oraz podtrzymywania spotkań przy wspólnym stole. Kuchnia zawsze scalała ludzi, cieszymy się, że nadal tak jest mimo upływu lat.
Cieszy nas powracanie do tradycyjnych przepisów wyniesionych z rodzinnych domów czyli od naszych mam i babć. Stanowią one ważny element naszego dziedzictwa kulinarnego. Mamy nadzieje,
że w przyszłości będziecie Państwo równie chętnie uczestniczyć w takich przedsięwzięciach kulinarnych.

Hadle Szklarskie, 26.05.2024 r.                                                                                                               

 

                              

Protokół

z obrad komisji oceniającej prezentacje zespołów śpiewaczych w ramach
„MAJÓWKI POD JAWOREM”,
VIII Regionalnego Przeglądu Zespołów Śpiewaczych i Tradycyjnych Potraw
w dniu 26 maja 2024 r. w Hadlach Szklarskich

 

Komisja w składzie:

- dr Małgorzata Dziura – etnolog /Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej/

- Stanisław Baryła – muzyk

- Małgorzata Glesman – muzyk /Centrum Kulturalne w Przemyślu/

po wysłuchaniu 14 prezentacji konkursowych, których tematem były pieśni majówkowe (śpiewane przy kapliczkach) oraz pieśni dożynkowe i żniwne, kierując się postanowieniami Regulaminu, postanowiła przyznać następujące miejsca i wyróżnienia:

- dwa równorzędne I miejsca wraz z nagrodami pieniężnymi w wysokości po 700,00 zł (siedemset złotych 00/100) każda dla:

  • Grupy Śpiewaczej „Galicjanki z Roztocza” z Narola, pow. lubaczowski,
  • Zespołu Śpiewaczego „Dębowianie” z Dębowa, gm. Gać, pow. przeworski.

- II miejsce wraz z nagrodą pieniężną w wysokości 500 zł (pięćset złotych 00/100) dla:

  • Zespołu Folklorystycznego „Pawłosiowianie” z Pawłosiowa, pow. jarosławski,

- dwa równorzędne III miejsca wraz z nagrodami pieniężnymi w wysokości po 350,00 zł (trzysta pięćdziesiąt złotych 00/100) dla:

  • Zespołu Śpiewaczego „Studzienczanki” ze Studziana, gm. Przeworsk, pow. przeworski,
  • Ludowego Zespołu Śpiewaczego „Dolanie” z Gniewczyny Trynieckiej, gm. Tryńcza, pow. przeworski.

- dwa równorzędne wyróżnienia w wysokości po 200 zł (dwieście złotych 00/100) każde dla:

  • Koła Gospodyń Wiejskich w Jaworniku Polskim, pow. przeworski,
  • Zespołu Śpiewaczego „Wesołe Kumoszki” z Rzeszowa.

Fundatorem wszystkich nagród pieniężnych w konkursie muzycznym jest Centrum Kulturalne w Przemyślu.

                Komisja podkreśla wysoki poziom wszystkich prezentacji, wyraża serdeczne podziękowania za wielkie zaangażowanie kierowników i członków zespołów, w przygotowanie repertuaru. Jednocześnie komisja sugeruje uważne zapoznanie się z Regulaminem, gdyż łamanie jego przepisów skutkowało obniżeniem ogólnej oceny występu. Komisja zachęca do poszukiwania regionalnych pieśni i melodii związanych z tematyką Przeglądu.

                Wyrażamy serdeczne podziękowania wykonawcom, fundatorowi nagród i organizatorom za bardzo sprawne ogólne przeprowadzenie Przeglądu.

Hadle Szklarskie, 26.05.2024 r.       

 

                                      ZAPRASZAMY DO FOTORELACJI