Drukuj

Basznia Dolna po raz kolejny stolicą kresowej kuchni!

 

W niedzielę 6 sierpnia w Baszni Dolnej (gm. Lubaczów) odbyła się kolejna edycja kulinarnego konkursu „Kresowe Jadło”, który stanowił jednocześnie Finał Festiwalu Dziedzictwa Kresów 2023. 34 Koła Gospodyń Wiejskich z województw podkarpackiego i lubelskiego tym razem stanęła przed konkursowym zadaniem przygotowania kresowego dania kuchni okolicznościowej i odświętnej.

Gospodynie jak zwykle nie zawiodły! Stoiska zachwycały obfitością przygotowanych potraw, przemyślaną dekoracją opartą o sezonowe warzywa, owoce, kwiaty i zboża, a członkinie Kół radowały oczy barwnymi strojami inspirowanymi motywami ludowymi.

Pomimo aury pogodowej, która zmieniała się jak w kalejdoskopie nie zawiedli też odwiedzający Festiwal – nie brakło chętnych do smakowania kresowych i regionalnych smakołyków.

W tym roku w komisji konkursowej zasiedli: Pascal Brodnicki – mistrz kuchni, osobowość telewizyjna, autor książek kucharskich, dr hab. prof. UMCS w Lublinie, kulturoznawca Mariola Tymochowicz reprezentująca UMCS w Lublinie i Muzeum Narodowe w Lublinie oraz Mieczysław Czytajło reprezentujący Akademię Dziedzictwa Kresów w Krakowie.

 

Zapraszamy do zapoznania się z protokołem z obrad jury i relacją TVP3 Rzeszów.

https://rzeszow.tvp.pl/71802455/basznia-dolna-3

https://rzeszow.tvp.pl/71804324/basznia-dolna-4

 

rtfewgft4ewrg.jpg

 

 

FOTORALERIA KONKURSU

http://ck.przemysl.pl/fotogalerie/fotogalerie-2023/konkurs-kulinarny-kresowe-jadlo-2023 

37.JPG