• Slider 791
  • Slider 797
  • Slider 788
  • Slider 796
  • Slider 798
  • Slider 795
  • Slider 799
  • Slider 800
  • Slider 672

Konkurs kulinarny "Kresowe jadło"

1 sierpnia podczas finału Festiwalu Dziedzictwa Kresów 2021 w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej po raz kolejny odbył się Konkurs kulinarny pn. „Kresowe jadło”. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu była kuchnia wielu narodów, które współistniały obok siebie na Kresach Dawnej Rzeczypospolitej.

W tegorocznym konkursie wzięło udział 30 kół gospodyń wiejskich z terenu województwa podkarpackiego, które przygotowały 50 potraw konkursowych.

W skład komisji oceniającej przygotowane potrawy wchodzili:

- Weronika Marczuk – przewodniczka po smakach Ukrainy, autorka książki „Smaki Ukrainy”,
- Mieczysław Czytajło – Akademia Dziedzictwa Kresów, Kraków,
- Krzysztof Zieliński – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”, Szlak Kulinarny „Podkarpackie Smaki”.

Jury po dokonaniu oceny według następujących kryteriów: smak potrawy, związek potrawy z kulinarną tradycją kresową, estetyka i sposób podania oraz ogólna aranżacja stoiska przyznało następujące nagrody i wyróżnienia:

I Miejsce wraz z nagrodą pieniężną:
KGW Szczutków za: baraninę w garze pieczoną,

II Miejsce wraz z nagrodą pieniężną:
KGW Wietlin za: kompot z orzechów włoskich,

III Miejsce wraz z nagrodą pieniężną:
KGW Jagiełła za: jagły.

Wyróżnienia wraz z nagrodą pieniężną otrzymały:
- KGW Krowica Lasowa za: farmuszkę,
- KGW Hurcze za: kugel,
- KGW Załuże za: gołąbki z tartych ziemniaków z okrasą,
- KGW Lisie Jamy za: pierogi z kiszoną kapustą i białym serem,
- KGW Kobylnica Ruska za: pieróg gryczany z maczką z gęsi,
- KGW Budomierz za: kaczkę pieczoną z wiejskimi dodatkami,
- KGW Antoniki za: pierogi z gęsiną i maczką z gęsi,
- KGW Basznia Górna za: gołąbki ziemniaczane z boczkiem w sosie grzybowym.

Poniżej prezentujemy pełny protokół komisji oceniającej.

Organizatorami wydarzenia było: Województwo Podkarpackie, Gmina Lubaczów, a współorganizatorem Centrum Kulturalne w Przemyślu.

 

Paweł Kasjan – instruktor ds. upowszechniania i promocji kultury

 

Zobacz fotorelację z konkursu kulinarnego "Kresowe jadło"

Stoisko KGW Szczutków, przy nim trzy panie

 

PLIKI DO POBRANIA
  • |  Protokół konkursu kulinarnego "Kresowe jadło"

  • Biesiada TeatralnaOgólnopolski Festiwal Kapel Folkloru MiejskiegoKarpackie Biennale Grafiki Dzieci i MłodzieżyJazz bez

  • Budynek przystosowany dla osób niepełnosprawnych

Copyright © 2021 Centrum Kulturalne w Przemyślu | Wszelkie prawa zastrzeżone