• Slider 542
  • Slider 536
  • Slider 526
  • Slider 545
  • Slider 541
  • Slider 483

Konkurs kulinarny „Kresowe Jadło”

Protokół
z obrad kapituły konkursowej oceniającej potrawy w konkursie kulinarnym „Kresowe Jadło”, przeprowadzonym w dniu 06.08.2017 r. w Baszni Dolnej, podczas Festiwalu Dziedzictwa Kresów



Kapituła konkursowa w składzie:
1.    Mateusz Gessler – przewodniczący kapituły,
2.    Henryk Dumin – członek kapituły,
3.    Mieczysław Czytajło – członek kapituły,
4.    Krzysztof Zieliński – członek kapituły,

stwierdza co następuje:

Konkurs był przeprowadzony w dwóch kategoriach:
Kategoria A – Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia.
Kategoria B – podmioty prowadzące działalność gastronomiczną – gospodarstwa agroturystyczne, restauracje.

Tegoroczna edycja charakteryzowała się wyjątkowo licznym udziałem uczestników biorących udział w kategorii KGW i stowarzyszeń. Do oceny konkursowej przygotowano potrawy zwyczajowo stosowane w codzienności przez społeczności lokalne regionu.
Na szczególną uwagę zasługiwały dania związane z realiami przyszłych dekad, jak np. dania kuchni lwowskich i potrawy codzienne.
Na wielu stołach przedstawiono również zwyczajowe napoje i inne dania regionalne.

Po przeprowadzeniu oceny i podsumowaniu punktów przyznano następujące miejsca w poszczególnych kategoriach:

Kategoria A – Koła Gospodyń Wiejskich

I miejsce: KGW Oleszyce
Potrawa: jarskie gołąbki z kaszą jaglaną z kurkami

II miejsce: KGW Krowica Lasowa
Potrawa: jagnięcina ze smażoną kapustą i ziemniakami

III miejsce: KGW Nowa Wieś Trzebownisko
Potrawa: pasztet dworski galicyjski z mięs mieszanych z borowikami

Wyróżnienia:

1. KGW Krowica Hołodowska
Potrawa: Dziad i Baba (zupa)

2. Stowarzyszenie Kobiety Razem w Sobiecinie
Potrawa: gołąbki z kaszy jaglanej z maczanką

3. KGW Dziewięcierz
Potrawa: karp w piwie i śmietanie

4. KGW Opaka
Potrawa: tuszka wieprzowa z kapustą i grzybami

5. KGW Zalesie
Potrawa: kartoflanka

6. Stowarzyszenie Pszczółki Roztoczańskie
Potrawa: kulisz

7. KGW Lisie Jamy
Potrawa: pieczone części kaczki podane z kaszą jaglaną


Kategoria B – podmioty prowadzące działalność gastronomiczną – gospodarstwa agroturystyczne, restauracje

I miejsce: Restauracja „Przysmaki tatarskie”
Potrawa: frysztyk tatarski

Wyróżnienie: Spółdzielnia Socjalna Wspólna z Lubaczowa
Potrawa: miks kresowych pierogów

 

Zobacz fotorelację z konkursu

Copyright © 2019 Centrum Kulturalne w Przemyślu | Wszelkie prawa zastrzeżone