• Slider 817
  • Slider 788
  • Slider 810
  • Slider 811
  • Slider 813
  • Slider 815
  • Slider 795

"Kulinarne Tradycje Kresowe", czyli parę słów o kuchni historycznej na Kresach

14 lipca w „Kresowej Osadzie” w Baszni Dolnej po raz kolejny odbyło się seminarium pn. „Kulinarne Tradycje Kresowe”. Wydarzenie to w szczególności skierowane było do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa podkarpackiego oraz lubelskiego, a także do stowarzyszeń oraz przedstawicieli Szkół Gastronomicznych. Seminarium zorganizowano w ramach „Festiwalu Dziedzictwa Kresów” i zbliżającego się konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło”, który odbędzie się już niebawem – 7 sierpnia 2022 r. w Baszni Dolnej.

Prelegentem seminarium tegorocznej edycji był Mieczysław Czytajło z Krakowa, reprezentujący Akademię Dziedzictwa Kresów.

Spotkanie rozpoczęli organizatorzy seminarium:
- Janusz Czarski - dyrektor Centrum Kulturalnego w Przemyślu
- oraz Wiesław Kapel - Wójt Gminy Lubaczów,

którzy powitali licznie zgromadzonych uczestników spotkania, prelegenta, a także wprowadzili wszystkich gości w temat wykładu.

Mieczysław Czytajło w swojej prelekcji zaprezentował następujące tematy:
- Kuchnia naszych babć kuchnią historyczną, „Mówiło się, że w kuchni mieszka pamięć…” /W. Myśliwski, Ostatnie rozdanie/,
- oraz Sięgając do tradycji…rekonstrukcja, a praktyka.

W swoim wystąpieniu przybliżył on tematy kuchni kresowej, zachęcając do odnalezienia i przypomnienia sobie przepisów zapomnianych, tradycyjnych potraw, a także do czerpania z nich inspiracji, np. przepisy ze starych książek kucharskich. Nie zabrakło także pytań ze strony uczestników seminarium, a także żywych dyskusji z prelegentem spotkania.

W przerwie pomiędzy dwoma wystąpieniami prelegenta, głos zabrali przedstawiciele Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lubaczowie - Elżbieta Żołynia oraz Marcin Obirek przedstawiając Sanitarne aspekty podczas konkursów kulinarnych w plenerze.

Oficjalną część spotkania zwieńczył poczęstunek przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Szczutkowie, w tym potrawa nagrodzona główną nagrodą w ubiegłorocznym konkursie kulinarnym „Kresowe Jadło 2021”.

Już dziś zapraszamy do udziału w konkursie „Kresowe Jadło”! Poniżej zamieszczamy link do regulaminu i karty zgłoszenia.

 

Kliknij tutaj i pobierz regulamin oraz karty zgłoszenia

 

Zobacz fotorelację z seminarium

 

  • Biesiada TeatralnaOgólnopolski Festiwal Kapel Folkloru MiejskiegoKarpackie Biennale Grafiki Dzieci i MłodzieżyJazz bez

  • Budynek przystosowany dla osób niepełnosprawnych

Copyright © 2021 Centrum Kulturalne w Przemyślu | Wszelkie prawa zastrzeżone